A szájápolás fontossága

A helyes táplálkozáson, kiadós rágáson kivül a fogak művi tisztitása is szükséges.

A szájápolás fontossága

A fogak felszinén megtapadó lepedéket fogmosással távolithatjuk el. Jó minőségü fogkefével és fluorid tartalmú fogkrémmel a fogsor mindegyik felületét, beleértve a fogközöket is, a fogak hosszirányában (felülről lefelé, alulról fölfelé) gondosan tisztitsuk meg.

A szájápolás fontossága
A tiszta fogfelület kellemes látványt nyujt és jó közérzetet biztosit.

A szájápolás fontossága

Gondos fogmosással eltávolithatjuk a plakkot, a fogszuvasodás esélyét ezzel minimálisra csökkenthetjük.
A szájban állandóan találhatunk mikroorganizmusokat, melyekkel békében együtt élünk, egészen addig, mig gyulladást nem okoznak. Ez bekövetkezhet több ok miatt.
A mikroorganizmusok, és a szervezet ellenállóképessége tökéletes egyensúlyban van. Az egyensúly felborul a kórokozók elszaporodása miatt, vagy a szervezet legyengülése folytán.
A szájban található kórokozókkal szemben alapos fogmosással, szájfertőtlenitőkkel, gyulladás csökkentőkkel vehetjük fel a harcot.

A táplálék helyes megválasztása

Az egészséges száj, ép fogazat megóvása a helyes táplálkozásnál kezdődik.
A fogak felszinén lepedék, plakk rakódik le, mely nagy mennyiségben tartalmaz kórokozókat. Többek között gyulladást keltő és savtarmelő baktériumok találhatók az állományában. Nagyrészben ez utóbbit tehetjük felelőssé a fogszuvasodás, caries kialakulásáért.

A szájápolás fontossága

A plakk mennyiségét és összetételét nagymértékben befolyásolja az étkezés minősége. Nyers koszton élő emberek szájában, akik sokat rágnak, kevés a plakk, mert a rágás letisztitja a fogakat és az inyt.
Egészséges a magas rosttartalmú ételek, gyümölcsök fogyasztása. Mechanikus tisztitó hatásuknál fogva segitenek a fogak, száj tisztántartásában.
Ezzel szemben a sok pépet és szénhidrátot fogyasztók fogain nagymennyiségű plakk rakódik le, mely kiindulópontja lehet a fogágybetegségnek is.
Tehát a helyes táplálkozással is befolyásolhatjuk a száj állapotát. Ehhez társul a helyes szájápolás!

A szájápolás fontossága