Lézer alkalmazása a Lézerdent fogászati rendelőben

Lézersugár

Az első lézer berendezést az amerikai Theodore H. Maiman fejlesztette ki 1960-ban. Neve az angol Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Gerjesztett sugárkibocsátás általi fényerősítés) kifejezés rövidítése (LASER), a magyar nyelvben lézer formában terjedt el.

A lézer mesterségesen előállított, nagy energiasűrűségű fénysugár.
A lézer fényt monokromatikus, koherens és poláros tulajdonságai miatt a gyógyászat számos területén használják.
Orvosi felhasználása magyar eredmény volt. Professzor Mester Endre a 60-as években (a világon először) megmutatta, hogy a hélium-neon gázlézer vörös, koherens és poláros fénye segítségével a nem, vagy csak a nehezen gyógyuló sebek gyógyíthatók.

A Lézerdent fogorvosi rendelőnkben a lézer a gyógyítási gyakorlat fontos eszközévé vált. Rendelőnkben a dióda lézer készülékkel kezeljük kedves pácienseinket.
A lézer berendezéseket szemre veszélyes volta miatt csak egészségügyi szakszemélyzet működtetheti, megfelelő vizsga, végzettség, megfelelő lézerbiztonsági szabályok (megfelelő helység, stb.) betartásával.
A Lézerdent fogászat dolgozói rendelkeznek a szükséges vizsgával, a rendelő alkalmas a lézer kezelésre!

 

A lézer sugarat két formában használják a gyógyászatban:
1. Kemény, vagy sebészeti lézereket operációra,
2. A soft, vagy lágy lézereket gyógyítási tevékenységre.
Rendelőnkben gyógyításra a softlézert használjuk.

softlézer

A softlézer más lézerekhez képest rendkívül kis energiával (5-50 mW) dolgozik, így a kezelt szövetekben nem nő a hőmérséklet, nem keletkezik látható elváltozás, sem felmelegedést, sem roncsolást nem idéznek elő a szövetekben. A sebészeti lézerrel ellentétben a lágylézer vágásra nem alkalmas, ellenben sok jótékony hatása van.
Életbarát, nem fertőző, kedvező élettani és fájdalommentes hatása miatt fontos helyet foglal el a gyógyászatban.
A softlézer a sejteket határoló sejthártyák működését, a rajtuk keresztül végbemenő anyag és energia forgalmat jelentősen javítva, a kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza, segíti a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítja a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, az ellenanyag termelést, javítja a szervezet általános védekezőképességét, a vérkeringést. Csökkenti a gyulladásokat, megindítja az egyáltalán nem, vagy igen nehezen gyógyuló sebek gyógyulását és fájdalomcsillapító hatású. Az ödéma csökkentés révén csillapítja az izom és ínfeszültségeket, így a beteg igen hamar megszabadulhat a fájdalmától.

A lézer hatásmehanizmusa:
Biostimulatív hatású: serkenti a szervezet anyagcsere-folyamatait, fokozza a fehérje-szintézist, elősegíti a sejtlégzést, illetve a sejtosztódást, stimulálja az antitestképzést és az immunfolyamatokat, növeli a kollagénrostok számát.
Ezáltal serkenti a test öngyógyító képességét. Sötétvörös fénye behatol a test szöveteinek mélyebb részeibe is, így nemcsak a bőrfelszínen fejti ki hatását, a szövetekbe 35-50 mm mélységbe is behatol.

A lágylézert a következő fogászati betegségekben használjuk:
Alkalmazható szájban szájnyálkahártya problémák, gyulladás, fogíny betegségei, sorvadása és afták, illetve herpesz kezelésére. Alkalmas traumás szájfájdalmak enyhítésére. Használjuk a fogak gyökérkezelésnél, arcüreggyulladás gyógyítására, valamint szájsebészeti beavatkozásoknál.

Az aphtha az egyik gyakoribb szájnyálkahártya megbetegedés, mely a betegek 10-60 %-ában jelentkezik valamikor az élet folyamán és gyakran visszatérővé válik. A nyálkahártya egy autoimmun jellegű reakciója, mely egy speciális streptococcus típus keresztreakcióját váltja ki. Az aphták kicsi, fájdalmas, fibrinnel fedett vörös elváltozások, melyek fekélyesnek tűnnek.


Soliterek vagy multiplex formában is felléphetnek és általában 8-10 napon belül gyógyulnak heg nélkül. Van egy speciális formája a stomatitis aphthosa recurrens cicatricisans, amely nagyon fájdalmas, lassan gyógyul és hegszövetet hagy maga után. Kezelésükben a lézersugár 1-2 naponta alkalmazva 4-5 nap alatt gyógyulást eredményez az esetek kétharmadában, a maradék egyharmadot kismértékben befolyásolja.

Az ajak-herpesz sokakat érintő igen kellemetlen vírus. Ez a betegség minden negyedik embernél rendszeresen előjön. Teljes megszűntetése máig nem lehetséges. Ellenben, ha a soft-lézer terápiát a herpesz kialakulásakor, a viszkető, égő, fájdalmas érzés kialakulásakor minél hamarabb alkalmazzuk, akár teljes mértékben megelőzhetjük a bőr elváltozását, a herpesz teljes kialakulását. A gyógyulás ideje a szokásos 10-15 nap helyett 2-4 napra csökken, fájdalommentesen. Minél korábban alkalmazzuk a kezelést, annál gyorsabban érhetjük el a gyógyulást. Makacs herpeszes seb esetén nem csak a kellemetlen tünetek csökkennek, hanem a hámosodás is gyorsabb lesz. A már kezelt területeken a herpesz előfordulási gyakorisága csökken, ezért megelőzésképpen még ilyenkor is érdemes alkalmazni.

Szájzár létrejöttekor a lágylézer hatása azonnal tapasztalható. A softlézert alkalmazva a különböző okok miatt létrejött állkapocs ízületi probléma azonnal oldható, vagy szinte teljes mértékben javítható. (Ez például az alsó bölcsességfog előtörését kísérő gyulladáskor fordul elő.)

Parodontosis, parodontitis, gingivitis:
A fogak előtörését, fogszabályozást kísérő jelenségek, tasakok stb. hagyományos kezelése kiegészítve a lézerkezeléssel gyorsabb sebgyógyuláshoz, a csontregenerációs folyamatok megindulásához, a gyulladás gyors gyógyulásához vezet.
A lézer hatására az ínytasakok beszűkülnek és a benne lévő kórokozó mikróbák elpusztulnak. Az íny az esetek döntő többségében újra feszesen tapad a fognyakra, megszüntethetők a tasakok, a meglazult fogak rögzülésére van lehetőség. A kezelés a beteget nem terheli, a lézerrel csekély fájdalmú, vérzés nélküli jobb, gyorsabb sebgyógyulás érhető el.

A gingivitis (Ínygyulladás) a fogászati praxis egyik leggyakoribb betegsége.
A lézer kiválóan alkalmazható a mai modern fogászat területén. Minden parodontális kezelést a szájhigiénia helyreállításával és a professzionális fogtisztítással kezdjük. Ezt követően, a gingivitis kezelése lézerrel, 2-3 naponta, 4 alkalommal, maradék nélkül gyógyulhat.


Gyökérkezelés során a lézersugarat hosszú és nagyon vékony eszközzel a gyökércsatornába irányítjuk, ahol elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a gyulladt gócokat. A fogászati lézer a gyökérkezelés során olyan helyeket is képes elérni, amelyek a hagyományos fogorvosi eszközökkel elérhetetlenek maradnának. Egy gyulladt fogbél miatt a fog gyakran érzékennyé válik, meleg- vagy hideg ingerre fájdalommal reagál. A beteg fog megtartásához a károsodott szövetet és a baktériumokat el kell távolítani. Ez a gyökérkezelés. A lézersugár ekkor a legvékonyabb csatornákban is segíti a szükséges terápiát.
A lézer alkalmazásával jelentősen lerövidül kezelési idő, a baktériumok elpusztulnak a gyökércsatornában.

Fognyaki érzékenység kezelése, a dentin csatornák lezárása is a lézergyógyítás feladata.

Szájsebészetben alkalmazva a lézer – a megfelelő feltételek biztosítása és kúraszerű terápia esetén – az új csont képződést segítheti azokon a helyeken, ahol előzetesen csontfelszívódás lépett fel. A softlézer nemcsak arra képes, hogy csökkentse a csontleépülést, hanem serkenti a csontépülést is.
A fogextrakció (foghúzás) a szájsebészet egyik legegyszerűbb rutin beavatkozása, ezért gyakoriságánál fogva a legtöbb szövődménnyel ezzel kapcsolatban találkozhatunk. A posztoperativ lézerkezelés hatására az extrakciót követő néhány percben, az alveolusban (fogmedernyúlvány) a vérzés csökken, coagulum (véralvadék) jön létre. Ezen normális gyógyulási folyamat közben gyakorlatilag sem oedema, sem vérzés, sem fájdalom nem keletkezik.
A softlézer hatására ez a folyamat lényegesen felgyorsul, komplikáció mentesen gyógyul a seb.

Az arcüreggyulladás gyógyításához elegendő néhány kezelés, egymást követő napokon.

Fájdalomcsillapító hatása:
Akár az ismert akupunktúrás pontokon, akár a fájdalmas területek direkt besugárzása révén hatásos, de kizárólag olyan mélységben, ameddig a lézerfény be tud hatolni a szövetekbe (1mm – 5 cm-ig változik lézer fajtájától függően). Már az első kezelés után érezhető a kedvező hatás az esetek nagy részében. A hatást biokémiai, neurokémiai, anyagcsere- és enzimváltozások hozzák létre. A hatás során a idegsejt membránja depolarizálódik, az ingervezetés csökken, a prosztaglandin-szintézis is gátlódik.
A fogászati és szájsebészeti műtéteket követően az esetlegesen fellépő fájdalmas duzzanat, a gyulladás okozta fájdalom, táplálkozási nehézség a lézer használatával csökken, emelkedik a fájdalomcsillapító hatású endorphin szöveti koncentrációja, a lézer elősegíti a szervezet saját gyulladásgátló anyagainak termelődését, megnő a fájdalomérzékelő és vezető idegi képletek ingerküszöbe.

Gyulladás-csökkentés:
A gyulladásos területen a soft lézerkezelés hatására a gyulladás egyre jobban körülhatárolódik, terjedése megáll, felgyorsul a regeneráció. A gyulladást kísérő tünetek közül az esetek nagy részében már az első kezelés után jelentősen csillapul a fájdalom, az ödéma és javul a károsodott funkció. Ezt szintén az immunrendszerre való kedvező hatása biztosítja.

A lézerterápia fájdalom és érintésmentesen végezhető, így nem okozhat sérülést, fertőző betegség nem vihető át más betegre. Nem allergizál, nem okoz sugár- vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása.
Mivel a lézerterápia semminemű fájdalmat nem okoz, gyermekek is jól tolerálják. Gyermekeknél történő alkalmazásnál fontos a pszichikai hatás, hogy a készülék és maga a kezelés gyors és barátságos.

A lézerterápia gyógyszerekkel jól kombinálható. Hatására a krónikusan szedett gyógyszerek mennyisége csökkenthető, vagy el is hagyhatók. A 5-10 percig tartó lágylézer kezelés többször ismételhető. A terápiának szakavatott kezekben nincsenek mellékhatásai.
A szájsebészet és fogászat területén a lágylézer kezelés orvosi szakterületnek számít. Sajnos ma még széles körben nem elterjedt a lézeres gyógyító tevékenység. Ennek oka lehet a készülék ára, valamint a kezelés alkalmazása vizsga kötelezettséggel jár.
Rendelőmben 1989 óta használjuk a softlézert, nagyon jó eredményeket érünk el vele!