Kellemetlen lehelet – rossz lehelet – szájszag – halitózis (Phoetor ex ore)
Azonos jelentésű kifejezések, amelyek a kilélegzett levegő kellemetlen szagát hivatottak jelölni. A tudományosan halitózisnak nevezett jelenség sok ember életét megkeseríti – akár úgy, hogy kellemetlen szagú a lehelete, akár úgy, hogy “menekül” beszélgetőtársa közeléből, mert nem tudja elviselni annak a szájszagát.
A krónikus halitózis esetén beszélhetünk extraorális és intraorális eredetű szájszagról. Nagyon sok krónikus betegség jár kellemetlen lehelettel. Bizonyos betegségek jellegzetes szájszagot okoznak, amely segíti a diagnózis felállítását. Így pl. a cukorbetegek leheletében acetonszag érezhető, vesebetegre ammóniaszag a jellemző, májelégtelenségben friss hús ill. állati bensőségek szagára emlékeztet a lehelet, egyesek szerint kifejezetten egérszagú lehet. Sajátos szaga van a szájnak bizonyos mérgek (arzén, bizmut, higany stb.) felszívódása után is.
Az éhezés, pl.: fogyókúrázás esetén is okozhat kellemetlen leheletet. A zsír elégetése során egy keton nevű anyag szabadul fel, amely a vizelettel és a lélegzettel távozik, és jól érezhető szaga van. Ide tartoznak a fül, orr- és melléküreginek betegségei (gyulladás, tályog, idegentest), orrsövényferdülés okozta dugulás. Garatban fekélyes daganat, mandulagyulladás, idegentest szintén okozhat ilyen panaszt. A diftéria okozta édeskés szag diagnosztikus jelentőségű lehet. A nyelőcső daganata, gombás megbetegedése (amelyet egy nem befejezett antibiotikus kezelés válthat ki), a gyomorszáj zárfunkciójának tökéletlensége is problémát okozhat. Gyermekeknél a parazitózisok is okozhatnak kellemetlen leheletet.
Differenciál diagnosztikai szempontból minden krónikus halitózisban szenvedő beteg esetében szükségszerű egy belgyógyászati és egy a légutakra terjedő alapos kivizsgálás.
Az extraorális okok vázlatos áttekintése után foglalkozzunk részletesen a száj és garatüregi okok elemzésével. Számos tévhittel ellentétben, amelyek szerint a rossz lehelet belső eredetű, számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az esetek 90%-ban az okok a szájüregben keresendőek.
Majdnem minden esetben, amikor szájeredetű halitózisról vagy rossz szájízről panaszkodik valaki, az a kénvegyületeket termelő anaerob baktériumok tevékenységével hozható összefüggésben. Ezek a baktériumok normális körülmények között a nyelvháton, a garatban és a mandulák tájékán élnek, amennyiben életkörülményeikben bizonyos változások álnak be elszaporodnak és nagymennyiségű illékony kénvegyületet (VSC = Volatile Sulfur Compounds) termelnek. Ilyen vegyületek a hidrogén szulfid (záptojás szagú), a metil merkaptán (lábszaghoz hasonló) és olyan egyéb kellemetlen szagú vegyületek mind a cadaverin és a putrescein. A legfontosabb baktériumok elsősorban a fusobactériumok és az actinomycesek. Ezek a mikroorganizmusok természetes körülmények között is jelen vannak a szájban és a garatban, fontos szerepet játszanak a fehérjék emésztésében, feldarabolásában. Ezek a fehérjék származhatnak a táplálékból, de az elhalt hámsejtekből, vérből, gennyből stb. is. A fehérjék aminosavakra bomlanak. A kénben leggazdagabb aminosavak a cystein és a metionin. Nem pontosan ismert, hogy mitől változnak egyeseknél a körülmények oly módon, hogy fokozódik a baktériumok által termelt kénvegyületek mennyisége.
Néhány olyan tényező, amely biztosan fokozza a kellemetlen lehelet kialakulásának lehetőségét a következő:
-szájszárazság
-fehérjében gazdag étrend
-hátsó garatfali csorgás (orr-és orrmelléküregek betegségei)
-alkohol fogyasztás
-dohányzás
-hormonális változások
-bizonyos gyógyszerek
-cukorbetegség
Alkohol vagy nátrium lauryl sulfát tartalmú szájápolási szerek.
A szájszárazság az egyik legjelentősebb tényező, amely kiválthatja vagy súlyosbíthatja a rossz lehelet kialakulását. A szájszárazság fiziológiásan is előfordul az éjszaka során, amikor is a nyáltermelés lelassul. A reggeli rossz lehelet enyhe formája ezért természetesnek is tekinthető. Gyakori a különböző gyógyszerek által okozott szájszárazság. Itt elsősorban a vérnyomáscsökkentőket, az antidepresszánsokat, az allergia kezelésében használt antihisztamin készítményeket kell megemlíteni. Szájszárazság esetén a nyál mennyiségének csökkenésével a nyálban oldott hasznos anyagok mennyisége is kevesebb. A nyál nagy mennyiségű oxigént tartalmaz, ami a kellemessé és frissé teszi a leheletünket, kedvezőtlenül befolyásolva az anaerob baktériumok életkörülményeit.
Friss lehelet!
Gyakran ismételt kérdések:
Ha a baktériumok okozzák a kellemetlen leheletet, lehetséges-e csókolózás útján elkapni a betegséget?
NEM. A kénvegyületeket termelő baktériumok mindenki szájában normális körülmények között is jelen vannak. Ahhoz, hogy ezek a mikroorganizmusok kórósan elszaporodjanak, az illető szájában az életfeltételeknek jelentősen meg kell változniuk. A csókolózás semmilyen veszélyt nem jelent ebből a szempontból.
Örökölhető-e a rossz lehelet?
NEM – amint már többször említettük a baktériumok mindenki szájában jelen vannak, de ahhoz, hogy kórósan elszaporodjanak több feltételnek meg kell változni. Ami viszont örökölhető, az a nyelv formája, a nyelven található barázdák száma és mélysége, a papillák hossza. Ezek a tulajdonságok befolyásolhatják a rossz lehelet kialakulásának lehetőségét.
Mi okozza a fehér lepedéket a nyelven?
A nyelvlepedéket az elhalt és levált keratinizálódott hámsejtek, és az elszaporodott baktériumok összessége alkotja.
Egyszerű tippek a kellemetlen lehelet megelőzésére és megszüntetésére:
Naponta legalább kétszer mosson fogat! A fogmosás alkalmával, tudatosan törekedjen a lepedék eltávolítására, ne csak rutinszerűen, hanem a nehezen elérhető helyekre is figyelve.
- Naponta legalább egyszer használjon fogselymet! A fogselyem az egyedüli olyan szájápolási eszköz, mellyel a fogközöket is tisztítani tudjuk.
- Rendszeresen tisztítsa a nyelvét! A nyelv papillái között ideálisak a körülmények a kellemetlen leheletért felelős anaerob baktériumok elszaporodásához. A nyelvlepedék eltávolításához léteznek külön erre a célra kialakított nyelvkaparók, de a lepedék fogkefével, vagy egy lefordított kanállal is eltávolítható. Rendszeres szájápolással drasztikusan csökkenthető a fogakon, az ínyen, a nyelv felületén elszaporodott baktériumok száma. Így egyszerre küzdhet a fogszuvasodás, az ínybetegségek és természetesen, nem utolsó sorban a kellemetlen lehelet ellen.
- Soha ne használjon nátrium lauryl szulfát tartalmú fogkrémet! Ez egy olyan anyag, aminek különösebb haszna nincs, csupán azért kerül a fogkrémekbe, hogy az jobban habozzon. Tanulmányok jelentek meg arról, hogy összefüggés mutatható ki a nátrium lauryl szulfát és a nyálkahártyán megjelenő afták között.
- Kerülje a rendszeres alkoholfogyasztást, sőt azokat a szájvizeket is, amelyek alkoholt tartalmaznak! Az alkohol szárítja a nyálkahártyát, a száraz nyálkahártya megfelelő talajt jelent az anaerob baktériumok elszaporodásához, ezáltal elősegíti a kellemetlen lehelet kialakulását.
- Szokjon le a dohányzásról! Ezt már minden dohányos sokszor hallotta, de most már tényleg itt az ideje! Az alkoholhoz hasonlóan szárítja a nyálkahártyát, ezáltal akadályozva, a nyál jótékony hatásának érvényesülését. Közvetlen környezetére az alkohol vagy a dohányszag mellett, az elszaporodott baktériumok által termelt kénvegyületek is kellemetlen benyomást tesznek.
- Csökkentse a kávéadagok számát! A kávé olyan savakat tartalmaz, amelyek elősegítik az anaerob baktériumok szaporodását.
- Igyon megfelelő mennyiségű vizet! Tudományos számítások szerint, tízkilónként három deci vizet kellene inni naponta. Meggyőződésem szerint, az átlagosan emlegetett két liter sem nagyon jön össze a legtöbb embernek. Ez a mennyiség egy 67 kg testtömegű embernek a szükséglete. Ha kiszámoljuk, akkor láthatjuk, hogy annak, aki eléri a 100 kg-ot, már 3 liter vizet kellene elfogyasztania. Ezen felül, még figyelembe kell vennünk azt is, hogy a meleg, a fizikai aktivitás még tovább növelik a folyadékszükségletet.
8. Járjon rendszeresen fogorvoshoz! Rendelő: 1052 Budapest, Fehérhajó u.12/14. https://www.lezerdent.hu/kapcsolat-elerhetosegunk/
A rendszeres fogászati szűrővizsgálatokkal, a fogazat rendben tartásával, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a szájüregben ne teremtődjenek meg azok feltételek, melyek a kellemetlen lehelet kialakulásában szerepet játszanak.
Az egészséges száj tiszta leheletet ad!